Η επαγγελματική εκπαίδευση αναφέρεται στην απόκτηση ή ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθώς και στάσης ή συμπεριφοράς στο εργασιακό περιβάλλον.
Οι Διευθυντές των Εταιρειών ή οργανισμών που έχουν ολοκληρωμένη εικόνα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, και μέσα στα πλαίσια εφαρμογής των διάφορων Διοικητικών λειτουργειών, αφιερώνουν ένα σημαντικό μέρος του Εργασιακού τους χρόνου στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.
Το ιδανικό θα ήταν, να γίνεται η ανάθεση της πολύ σημαντικής αυτής Διοικητικής λειτουργίας σε ένα εξειδικευμένο άτομο. Έναν υπεύθυνο για το Ανθρώπινο Δυναμικό. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, βλέπουμε αρκετές εταιρείες να ξεκολλούν από τον παραδοσιακό χειρισμό των θεμάτων προσωπικού, που συνήθως γίνεται από το λογιστήριο για τα διαδικαστικά και από τον Μάστρο (Διευθυντής ή Ιδιοκτήτης) για τα υπόλοιπα.
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι η διοικητική λειτουργία που ασχολείται με την αποτελεσματική διαχείριση και ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων σ’ ένα οργανισμό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διοίκησης
Ανθρώπινο Δυναμικό «Είναι το προσωπικό μιας Επιχείρησης και τα χαρακτηριστικά του που μπορούν να προσθέσουν οικονομική αξία στην Επιχείρηση». Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η εκπαίδευση, η εμπειρία, η γνώση του αντικειμένου, η προθυμία και αρκετά άλλα τα οποία όλα μαζί, αποτελούν την Κουλτούρα του Οργανισμού ή της Επιχείρησης.
Το πόσο συστηματική είναι η εκπαίδευση του προσωπικού μέσα στην εταιρεία, είναι αυτό που θα καθορίσει τη θέση της μέσα στην αγορά και να την κάνει να βρίσκεται είτε στη μετριότητα ή ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και μπορεί να γίνεται με διάφορους τρόπους.
Η αναγνώριση στον άνθρωπο, είναι μια από τις πιο σημαντικές του ανάγκες για συνέχιση της ίδιας ακόμα της ύπαρξης του. Η αναγνώριση μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για συνέχιση της προσπάθειας, της συνεισφοράς, της διεκπεραίωσης και της ίδιας της αυτοπραγμάτωσης.
Αν υποθέσουμε ότι ανήκουμε όλοι στην πλειοψηφία αυτών που επιθυμούμε ίσως ακόμη και να ποθούμε σαφώς να αναγνωριστούμε, γι’ αυτό που κάνουμε σχετίζεται με το γεγονός ότι η επικύρωση από τους άλλους μας κάνει ακριβώς να αισθανόμαστε καλά.
Αν αναπολήσουμε όλη τη διαδρομή πίσω στην παιδική μας ηλικία και την ανάγκη για επιβεβαίωση και έγκριση των γονιών μας, το να μας αναγνωρίζουν οι άλλοι μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο αποδεκτοί και ασφαλείς, και κατά συνέπεια, πιο άνετα μέσα μας.
Πιο σημαντικό ακόμα, είναι ότι η αναγνώριση μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως επιθυμητούς, πολύτιμους και με υπόληψη. Με μια λέξη, μοναδικούς.
Για να πιστοποιηθεί κάποιος επαγγελματίας σε οποιοδήποτε επαγγελματικό τομέα, θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις γνώσεων και εμπειριών σε ένα σύστημα Επαγγελματικών προσόντων τα οποία καθορίζονται από Οργανισμούς Πιστοποίησης είτε μέσω Ιδιωτικής πρωτοβουλίας είτε σε Εθνικό επίπεδο για κάθε χώρα, και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις όποιες εξετάσεις για πιστοποίηση.
Τα Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης θα πρέπει να υποστηρίζουν και να προωθούν την όποιας μορφής πιστοποίηση προσόντων, φτάνει να δίνει αναγνώριση στον Επαγγελματία, για τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ικανότητες του, τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει, αλλά και τις αξίες που έχει υιοθετήσει σαν αποτέλεσμα της σταδιοδρομίας του.
Πόλυς Πολυκάρπου
Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού
Cyprus Hospitality Educational Institute