Προκλήσεις
Η Τουριστική Βιομηχανία είναι αναμφίβολα ο Τομέας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην Οικονομία της χώρας μας, και όλα δείχνουν πως έτσι θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια.
Όλοι συμφωνούν για μέτρα στήριξης της βιομηχανίας με δημιουργία υποδομών, επέκτασης της Τουριστικής περιόδου και άλλες λύσεις. Είναι επίσης παραδεκτό, ότι η όποια καινοτόμος ιδέα για πρόοδο, «πνίγεται» στο υδροκέφαλο σύστημα με αποτέλεσμα, η όποια πρόοδος να μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Το θέμα στελέχωσης των Ξενοδοχειακών μονάδων είναι ήδη το θέμα που προβληματίζει και θα κυριαρχεί για τα επόμενα χρόνια. Το Εκπαιδευτικό σύστημα, με την μετατροπή των Ανώτερων και Παραγωγικών σχολών σε εργοστάσια παραγωγής αποφοίτων, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία με καταρτισμένους επαγγελματίες.
Ο ρόλος του ΑΞΙΚ
Το μόνο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που είχε ηγετικό ρόλο στον τομέα, το ΙΞΕΤ (Ινστιτούτο Ξενοδοχειακών & Επισιτιστικών Τεχνών), και το οποίο ανήκει, όχι τυχαία στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Παιδείας, έχει αυτοκαταργηθεί, αφού έχει μετατραπεί σε ΑΞΙΚ (Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο) και ανταγωνίζονται άλλα Πανεπιστήμια ακόμα και αυτό το ΤΕΠΑΚ. Μόνη εξαίρεση, το Τμήμα Μαγειρικής και που κι αυτό διδάσκεται στη βάση Ακαδημαϊκού προσόντος και όχι Επαγγελματικής Τέχνης.
Το Ίδρυμα έχει δημιουργηθεί με πλήρη χρηματοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στα πρότυπα μιας ιδανικής σχολής αντάξιας σημερινών επιτυχημένων Ξενοδοχειακών σχολών. Με χώρους θεωρητικής εκπαίδευσης, εργαστήριο γλωσσών, βιβλιοθήκη, Κουζίνες κι εστιατόρια, οικοτροφεία αρρένων – θηλέων και ένα μικρό ξενοδοχείο (Φιλοξενία) όπου οι μαθητές ασκούντο επί καθημερινής βάσης. Οι απόφοιτοι ήταν μάγειρες, Τραπεζοκόμοι, Υπάλληλοι Υποδοχής και Housekeepers. Είναι αυτοί που σήμερα κατέχουν τις κύριες επαγγελματικές θέσεις στη βιομηχανία, και ελλείψει συνέχισης, ανακυκλώνονται από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο.
Μετακίνηση του ΑΞΙΚ
Σήμερα που η βιομηχανία έχει ανάγκη για επαγγελματίες όσο ποτέ άλλοτε, γίνεται λόγος απομάκρυνσης του από το συγκεκριμένο χώρο, λες και το πρόβλημα είναι αυτό.
Υπάρχει και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες μια αντιπαράθεση για το που θα στεγαστεί.
Το ερώτημα είναι γιατί να φύγει, τι θα αλλάξει και ποιος ωφελείται.
Δική μου εκτίμηση είναι ότι ανήκει σε κρατική γη, άρα αν το κράτος θέλει να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο, ας το μετακινήσει σε άλλο κρατικό χώρο, υφιστάμενη ή νέα δομή χωρίς να χρειαστούν κόστη ενοικίων σε ιδιώτες..
Να αναθεωρήσει τα προγράμματα σε αυτά για τα οποία έχει δημιουργηθεί και για τα οποία όλες οι έρευνες και υποδείξεις των επηρεαζόμενων υποδεικνύουν κάθε φορά.
Να διορίσει Διοίκηση με σφαιρική εμπειρία στον κλάδο, που να ξέρει να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινωνίας, να αφομοιώνει τις αλλαγές που επισυμβαίνουν και να είναι παραγωγική ανάλογα.
Πρέπει να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της βιομηχανίας σε στελέχωση και η κατοχύρωση των αποφοίτων σαν καταρτισμένοι επαγγελματίες και μόνο.