Καθώς τα εστιατόρια ανοίγουν ξανά, κάποιες από τις προτάσεις μας θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε στρατηγικές και να σχεδιάσετε κανόνες ελαχιστοποίησης του κινδύνου για υπαλλήλους, επισκέπτες και φαγητό.

 

Τα περισσότερα εστιατόρια ήδη σερβίρουν σε μειωμένη χωρητικότητα, αλλά θα πρέπει να επινοήσουν στρατηγικές που θα παρακολουθούν τους ανθρώπους αντί το φαγητό για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού κορωνοϊού.

 

Τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το ServSafe, διαθέτουν μοναδικά προσόντα για να ακολουθούν πρωτόκολλα ασφαλείας για τη ροή των τροφίμων κατά τη λειτουργία και για την πρόληψη τροφικών ασθενειών.

Η πανδημία COVID-19 παρουσιάζει νέα και διαφορετική πρόκληση για τους χειριστές τροφίμων. Η πολιτεία έχει ξεκινήσει σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Οι περισσότεροι επιτρέπουν την υπηρεσία φαγητού σε μειωμένη χωρητικότητα, οπότε τα εστιατόρια θα πρέπει να επινοήσουν στρατηγικές που παρακολουθούν τους ανθρώπους αντί για το φαγητό, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού κορωνοϊού.

Καθώς καλωσορίζετε τους πελάτες πίσω στα εστιατόρια σας, όχι μόνο θα έχετε κρατικές ή τοπικές οδηγίες να ακολουθήσετε, θα αντιμετωπίσετε επίσης την πρόκληση να διατηρήσετε το προσωπικό σας το ίδιο ασφαλές όσο και τους πελάτες σας από πιθανή έκθεση στο COVID -19.

Ένα εξαιρετικό μέρος για να αρχίσετε να μαθαίνετε σχετικά με τις οδηγίες που είναι πιθανό να απαιτηθούν είναι το “COVID-19 Restaurant Reopening Guidance” της Polykarpou hrd σε συνεργασία με την Mind the Gap.

Μέσα στον οδηγό, αλλά και στις συμβουλές που μπορούμε να σας δώσουμε, εξετάζουμε τις στρατηγικές και τις αλλαγές στο σχεδιασμό σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να λειτουργείτε πλέον με ασφάλεια, ενώ δημιουργείτε ξανά την επιχείρησή σας αναπτύσσοντας την προβολή της. Εδώ είναι μερικά από τα θέματα που καλύπτει:

 • Επισκόπηση – περιοχές που πρέπει να λάβετε υπόψη και ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας.
 • Διατήρηση ασφάλειας προσωπικού – Διαδικασίες και σχεδιαστικά ζητήματα για την ενθάρρυνση της κοινωνικής απόστασης και την προστασία των εργαζομένων.
 • Διατήρηση ασφάλειας πελατών – ενώ ο κανόνας των 2 μέτρων δεν είναι η καλύτερη λύση στα εστιατόρια, υπάρχουν τρόποι για να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις καθισμάτων που συμβάλλουν στον μετριασμό της πιθανής εξάπλωσης της μόλυνσης.
 • Διατήρηση ασφάλειας τροφίμων – πώς να παραλαμβάνετε, να προετοιμάζετε, να ανταλλάσσετε τρόφιμα από BOH (Back Of House)  σε FOH (Front Of House) και να εξυπηρετείτε με τρόπους που ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μόλυνσης.
 • Ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της επιχείρησής σας – βήματα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πελατών ότι το φαγητό στις εγκαταστάσεις σας είναι ασφαλές και ενισχύει την προβολή σας.

Προσδιορισμός Σημείων Ελέγχου

Σίγουρα έχετε ήδη εφαρμόσει ένα σχέδιο Κρίσιμου Σημείου Ανάλυσης Κινδύνων (HACCP), για να διασφαλίζετε την ασφάλεια των τροφίμων. Σκεφτείτε τη στρατηγική επαναλειτουργίας σας σαν ένα σχέδιο HACCP για άτομα αντί για φαγητό.

Δείτε πώς οι σχέσεις (κρίσιμο σημείο ελέγχου) μεταξύ ομάδων ατόμων στο εστιατόριό σας μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και να λάβετε μέτρα για την εξάλειψη ή τον μετριασμό των κινδύνων.

Ενώ η μετάδοση του κορωνοϊού είναι δυνατή από επιφάνειες, ειδικά από κοινές επιφάνειες επαφής σε κοντινή απόσταση όπως ένα εστιατόριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι η πιο κοινή οδός για μόλυνση.

Μελετήστε τα νέα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων όπως εκδίδονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Επανεξετάστε τους χώρους του εστιατορίου σας για να περιορίσετε τη στενή επαφή και την εξάπλωση σταγονιδίων, μετριάστε τη μόλυνση μέσω συχνά αγγιζόμενων επιφανειών.”

Εξετάστε πιθανά σημεία επαφής μεταξύ του προσωπικού “Back Of House” και του προσωπικού “Front Of House”, μεταξύ του προσωπικού και των πελατών, εντοπίστε τους κινδύνους για την εξάπλωση του ιού και στη συνέχεια, αναζητήστε λύσεις για τη μείωση των κινδύνων.

 

Ερωτήματα

Καθώς σχεδιάζετε την επαναλειτουργία, εξετάστε τους υπάρχοντες χώρους σας και λάβετε υπόψη τα πιο κάτω:

 • Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές εισόδους για το προσωπικό και τους πελάτες;
 • Το εστιατόριο σας διαθέτει αποθήκη παράδοσης ή οι παραδόσεις πραγματοποιούνται μέσω κοινόχρηστου χώρου;
 • Υπάρχει χώρος που μπορεί να οριστεί ώστε το προσωπικό να αλλάξει σε ΜΑΠ (ρούχα, μάσκες, γάντια κ.λπ.);
 • Έχετε χώρο που μπορεί να ρυθμιστεί ως ασφαλής ζώνη ανταλλαγής τροφίμων μεταξύ του προσωπικού “Back Of House ” και του προσωπικού “Front Of House”, μεταξύ του προσωπικού και των πελατών;
 • Πόσο και τι είδους καθίσματα είχατε πριν από το κλείσιμο; Πόσα από αυτά μπορούν να μετακινηθούν για να φιλοξενήσουν κοινωνικές αποστάσεις;
 • Έχετε εξωτερικούς χώρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για επιπλέον καθίσματα ή αποθηκευτικούς χώρους;
 • Έχει ο χώρος σας πρόσβαση στον εξαερισμό από έξω;
 • Θα μπορούν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι να βλέπουν και να κατανοούν με σαφήνεια τα βήματα που λαμβάνετε για να τους διατηρήσετε ασφαλείς;

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για να ξεκινήσετε.

COVID-19 Reopening Guidance